Blog

Svatováclavský pohár SVP 2024

Harrant se stejně jako v předchozím roce zúčastnil střelecké soutěže Svatováclavský pohár. 

Brzy Vám přidáme pár fotek z letošního klání, jsme rádi, že jsme se mohli zúčastnit a těšíme se na další ročníky!

Střelecká soutěž Svatováclavský pohár je klání v taktické střelbě, které svým stylem a náročností nemá v Armádě České republiky obdoby. Pokud chce účastnící se dvoučlenný tým pomýšlet na dobré umístění v soutěži, musí skloubit střelecké dovednosti s fyzickou přípravou, schopností soustředit se a pružně reagovat na nečekané situace. Navíc všechny tyto schopnosti musí udržet dlouhodobě na vysoké úrovni, jelikož spánková deprivace, fyzická únava spojená s časovou náročností soutěže nastavuje standardy pro úspěch na vysokou profesionální úroveň. Díky práci v dvoučlenném týmu, také sleduje schopnost komunikovat a pracovat nejen jako individualita, ale zejména jako celek. Specifikem této soutěže je noční část závodu, kde nejen hlavní závod dvoučlenných týmů, ale také soutěž jednotlivců má své noční části, které prověřují schopnosti a dovednosti střelby s prostředky nočního vidění a také za pomocí svítilen. Komplexnost dovedností sledující reálné použití zbraně tak díky nočním položkám dostává daleko širší rozsah a hloubku.

Soutěž vznikla v roce 2014 jako jednodenní závod, kdy byla myšlenka tehdejšího velitele a zástupce velitele 42. mechanizovaného praporu, později velitelů 4. brigády rychlého nasazení, brigádního generála Josefa Trojánka a Jiřího Líbala, převedena do reality zásluhou prap. Tomáše Růžičky a nprap. Michala Baky. Původní myšlenka celé této akce nebyla soutěž v pravém slova smyslu, ale ukázka možností a schopností pro plánování a provedení výcviku tak, aby byl atraktivní s vysokými nároky na cvičící, a byl odrazem připravenosti příslušníků nejen 42. mechanizovaného praporu Svatováclavského, ale celé 4. brigády rychlého nasazení Obrany národa.

 

 

 

SVP Berry-498

SVP Clear-002

SVP Clear-009

SVP Clear-114

SVP Clear-267

 

Klíče sem, klíče tam

Když opouštíte svůj domov, co si většinou berete sebou a jste nešťastní, když to zapomenete? Ano, jsou to klíče. Někdy je prima mít na klíčence i další důležité věci, přívěsek nebo karabina může pomoci Vaše klíče a další věci vhodně uspořádat. A když je všechno hezky pohromadě, větišnou se to hůře ztrácí. Navíc odpadá prohledávání kapes a přemýšlení - kam jsem dal ty klíče?

Zde je několik inspirací pro vaše každodenní nošení spolu s několika tipy, jak si sestavit dokonalou klíčenku:

Jak nosit klíče bezpečně pohromadě


Když se chystáte sestavit si klíčenku pro každodenní nošení klíčů, nemůžete udělat chybu s G-series karabinou. Tato karabina má systém dvou komor, které udrží vše bezpečně připnuté, i když karabinu nacvaknete k tašce nebo opasku. A je k dispozici i jako G-series karabina se zámkem pro ještě větší zabezpečení.  Součástí této sady na karabině je Mikrosvítilna Nite Ize Radiant, která Vám posvítí třeba na klíčovou dírku.

 

 

1_1

Správce hradu aneb klíčník 


Když se Vám začnou klíče množit, začne být v nich brzy zmatek a když jsou ještě dva z nich velmi podobné, je pak těžké se vyznat v tom, který je od čeho. Klíčenka Key Rack s šesti karabinkami vybavenými zámkem microlock, které se dají dokoupit samostatně ve dvojbalení. Na této klíčence je přicvaknutý ještě vázací drátek Gear Tie a Silikonový pásek na ruku, v tomto případě je k němu přidělaná krabička, ve které nosím sluchátka. Ale pásek je super i na zápěstí, když jdu do posilovny a potřebuji klíček od skříňky a nechci ho ztratit. Klíček cvaknu k pásek a ten nasunu na lahev s ionťákem nebo si ho dám na zápěstí. Pak se vyhnu hledání po posilovně, kde jsem zase nechal ten klíč.. 

2_1

 

Rychlý přístup ke klíčům


Další důležitý aspekt při sestavování klíčenky je dostupnost jednotlivých předmětů na klíčence. Magnetická karabina SlideLock 360° s dvojitým zámkem využívá magnety, které umožňují její rozpojení uprostřed, což z ní činí ideální základnu pro někoho, kdo neustále sahá po klíčích nebo multitoolu. Tato konkrétní klíčenka obsahuje DoohicKey+, nůž na klíče DoohicKey Key Chain a několik klíčů s MicroLinks pro jejich připevnění k hlavní karabině.

 

3_1

 

Velké EDC


Někteří lidé jako já nemohou dělat kompromisy v seznamu věcí pro každodenní nošení a vždy chtějí mít u sebe velké množství věcí. Větší karabina může být v takovém případě skvělou volbou pro uložení výbavy, protože je mnohem těžší všechny tyto předměty ztratit, pokud jsou k sobě připevněné. Na obrázku můj každodenní nosič - klíčenka s karabinou Nite Ize PawPrint Locker; má čtyři samostatné malé "tlapkové" kroužky, které pomáhají udržet vše uspořádané a npomíchané. Součástí mého každodenního nošení je balzám na rty, utahovací karabina Figure 9 Rope Tightener s náhradním vázacím drátkem Gear Tie, kapsle na léky, mini zapalovač s lepicí páskou, multitool Leatherman CS, USB flash disk, svazek klíčů a nabíjecí mikrosvítilna Nabíjecí Mikro svítilna BugLit, která mi pomáhá s neosvětlenými cestami nebo při potížích s neosvětlenou klíčovou dírkou.

 

4

 

Mikro EDC


Na opačném konci spektra než moje "velké EDC" je moje "mikro EDC". Začal jsem ho nosit v kapse, jakmile se moje velká klíčenka stala příliš objemnou na to, abych ji mohl mít neustále u sebe, a nyní obvykle sahám po tomto malém svazku častěji než po čemkoli jiném z mé karabinky Paw Print Locker. Klasický nástroj na klíče DoohicKey a svítilna na klíče Nite Ize Keychain Flashlight jsou základní, solidní nástroje pro každodenní použití a je těžké, najít pro tyto předměty měnsí a lehčí balení.

 5

Ztrácíte často klíče?

Majitelé Apple AirTagu mají kliku. Jejich klíče se jen tak neztratí. My sice nemáme v nabídce Apple air tag, ale máme na něj super pouzdro a když si na karabinku s AirTagem přicvaknete i klíče od auta, máte vyhráno, až půjdete z práce, žádná ztráta času, při hledání klíčů!

apple air tag

Z- series karabina

Novinkou u nás je Nite Ize Z-Series ocelová oboustranná karabina unikátního tvaru, s komorami precizně navrženými tak, aby k připínaným předmětům nebo klíčům byl snadný přístup, na druhé straně tvar znemožňuje nechtěnému vyvléknutí předmětů z karabinky - tuhle novinku prostě musíte mít na klíčích!

z-ser

Doufám, že jsem pomohl s rozhodováním při sestavování ideální klíčenky. Každý preferuje něco jiného, každý nosí rád jinak objemný svazek klíčů a každý od své klíčenky očekává své. Věřím, že z nabídky, kterou jsem nastínil nebo i z jiných předmětů, si vybere každý!

Na prázdný šuplík nechcípnu

Vzpomínka na rok 2007 u SOG...Tento týden jsme doplnili stav zásobníků na prodejně, jak Magpul PMAG Gen3, tak 60tky od Schmeisseru.  Pochopitelně jsem neodolal, hned jsem si uzmul i pro vlastní potřebu a začal jsem páskovat co se do nich vejde. Zvuky, který vydávaly náboje zapadající do útrob toho plastového šuplíku společně s odlesky zapadajícího slunce v okně, ve mně vyvolaly jednu konkrétní vzpomínku na dobu, kdy jsem ještě sloužil a bojoval.

mceclip1-2

"Na prázdný šuplík nechcípnu"

Psal se rok 2007 a já se spolu s brášky z jednotky SOG nacházel na malé FOB (Forward Operating Base - předsunutá operační základna), uprostřed zaprášené afghánské pustiny někde v Hílmandu. Den předtím jsme akorát čerstvě přistáli v operačním prostoru a obratem k nám nakráčel kolega od amerických Zelených baretu, že by pro nás měl prácičku. Úkol zněl jasně, zajmout nebo eliminovat několik místních velitelů hnutí Tálibán, kteří se měli sejít v nepříliš vzdálené vesnici. Byla to naše první společná operace s Green Berets, a tak jsme se chtěli na celý ten cirkus co nejlépe připravit. Pucovali jsme zbraně a chystali výstroj. Vzhledem k tomu, že nás měla až do vzdálenosti asi dva kilometry od cíle dopravit vozidla, mohli jsme pobrat podstatně víc materiálu, než kdyby nás tam hnali pěšky. Kolem desáté večer byly přípravy ukončeny a my se vrhli na lůžka, abychom urvali aspoň několik hodin spánku. Zhaslo se a za chvíli už všichni pomalu usínali. Všichni vlastně ne. Po pár minutách se z jedné z postelí začalo ozývat nezaměnitelné cvakání. Jednoznačné znamení, že ona osoba, a to v téměř absolutní tmě, láduje další krmivo do zásobníků. Protože jeho hlasitá činnost, probrala některé z kamarádů z dřímoty, dostalo se ládovači několika ostrých dotazů, co a proč to dělá. Odpověď byla stručná a jasná:

 „Na prázdný šuplík nechcípnu.“

Po vteřině ticha se mu dostalo pár kamarádských rad a „proseb“ o ticho, které se také vzápětí ve stanu rozhostilo. Nevydrželo však dlouho. Kolegova věta rezonovala v hlavách všech kluků. Za několik minut se začalo cvakání ozývat postupně i z dalších míst, a nakonec vesele ládoval celý stan.

Jak známo, jedna věc je plán a druhá akce samotná. Nejinak tomu bylo i toho dne. Jedno z aut, které tvořilo naši kolonu, najelo na IED. Naštěstí výbuch nezpůsobil ztráty. Nám ale způsobil, že jsme z aut museli vyskákat ne dva, ale podstatně více kilometrů před cílem a dál šlapat po svých. A tak jsme se za ranního rozbřesku prodírali mimo cesty, krajinou plnou zavlažovacích příkopů a kamenných zdí, oddělujících jednotlivé pozemky. Vzdálenost měřená na kilometry nebyla zase tak značná, ale terén byl děsný, pochod byl v naprosté tmě a my neměli jen obvyklou výzbroj a výstroj. Jako pověstná cihla v batohu nás tížily stovky kusů těžké munice, kterou jsme v noci aktivně naládovali do plecháčů a nastrkali do výstroje. A tak jsme se, klopýtající a tiše nadávající, posouvali kupředu. Nakonec jsme přes mlžný opar pár set metrů před námi uviděli obrysy prvních hliněných vesnických domů. S úlevou jsme náš tým zastavili, abychom provedli poslední koordinaci před spuštěním samotné operace. Volný čas nám však nebyl dopřán. Z jakési zapadlé chatrče, stojící v políčku asi sto metrů od nás, se ozvalo několik výstřelů. Nějaký sebevražedně odvážný muž zamířil svůj kalašnikov směrem k nám a zapálil něco střelného prachu. Ještě navíc nezapomněl přidat mezi střely stopovky, takže bylo jasně vidět odkud to přišlo. Nebyl čas, ptát se kdo je kdo. Ten krátký moment, byla jeho největší a poslední životní chyba. Hlavně našich M4, které v týmu byly, se natočily k chatrči. Vteřinku na to se rozpoutalo peklo. Hnacím momentem nebyly jen nadrilované postupy, ale také to neuvěřitelné ulehčení, že právě teď nastal ten pravý okamžik , kdy se lze účelně zbavit šíleně těžké munice. Odhaduji, že za dobu naší kanonády bylo vystříleno tolik munice, kolik měla ČSLA v dobách své největší slávy přidělenu pro výcvik jednoho celého ročníku vojáků základní služby.

Když po krátké, ale vysoce intenzivní palbě nastalo ticho, stačilo jen rychle zkoordinovat další postup s leteckou podporou a téměř okamžitě jsme přešli do finále plánované operace. Nebylo na co čekat , protože nešťastník byl pravděpodobně předsunutou hlídkou, která neodolala pokušením místo toho, aby jen zahlásila naši přítomnost. Navíc tohle představení ohlásilo náš příchod všem v okolí lépe než hlášení obecního rozhlasu.

 Z této dnes už nyní zábavné vzpomínky jsem si odnesl jedno ponaučení. Láduj jen tolik, abys toho později nelitoval.