Schmeisser Dynamic je skutečný DYNAMIT!

Dámy a pánové,  střelci, bojovníci a milovníci adrenalinového života. Právě nám dorazila recenze jednoho z našich „Schmeisserovských majstrštyků“ – pušky AR 15 Schmeisser Dynamic L 14,5“ a my jsme hrdí, že se o ni s Vámi můžeme podělit. Hodnotil ji několikanásobný policejní mistr ČR ve střelbě Radim Maděránek, který rovněž zaznamenává úspěchy na mezinárodním poli. Díky svému nadšení k tomuto sportu a také své profesi je ideálním člověkem, který může reálně zhodnotit všechna pozitiva a negativa této zbraně.

 A co o ní napsal?

 Schmeisser Dynamic – je skutečný dynamit 

A to rovnou po vytažení z krabice, v případě Schmeissera po vytažení z kufru. Není zapotřebí žádné další ladění. Proč tomu tak je? To je dobrá otázka… Dle mého názoru u Schmeissera přišli se správným receptem pro dynamické disciplíny. Lehkost, perfektní kontrola zpětného rázu a super spoušť. To je správná kombinace. Myslím si, že právě nízká váha sehrává klíčový faktor (za splnění dalších podmínek! popíši níže.) 

Váha

Lehkost je rychlost a rychlost vyhrává. Je pravdou, že větší váha je někdy přítelem, zejména, když střílíte Precision Rifle Series  (PRS), Extreme Long Range (ELR) a používáte těžké střely na kalibr, a hlavně nestřílíte z ruky. Ale když střílíte dynamické disciplíny, nízká váha je klíčová. Zejména když máte opravdu účinnou úsťovou brzdu/kompenzátor a v širokém rozsahu stavitelný Gas block (Schmeisser má!). V tomto případě vám zbraň po výstřelu zůstává na terči, i když neváží nic. Tzn. můžete plně využít její obrovskou výhodu v nízké váze. Při střelbě z ruky máte méně svalové tenze – jste přesnější, máte rychlejší korekce, rychlejší přenosy, rychlejší pohyb, rychlejší stabilizaci. A právě v tom je síla nízké váhy. A i když i přesto máte rádi, ať už z jakéhokoliv důvodu, těžší zbraň, s lehkou puškou máte tu výhodu, že si ji můžete dovážit přesně tam, kde chcete, což je v posledních letech velký trend v PRS. Samozřejmě váha je velká část příběhu, ale jen jeho část.

Spolehlivost

Bez ní jsou všechny ostatní superlativy k ničemu. Zatím Schmeisser, co střílím, bez závady! Palec nahoru. Ovšem tohle je věc, co se finálně hodnotí ke konci životnosti zbraně. Ale u Schmeissera mají vysoké standardy, což mi dává sebedůvěru do budoucna.

Přesnost

Mechanická přesnost? Velice dobrá. V tomto ohledu mám připraveno ještě spoustu testů, abych mohl finálně zhodnotit. Zejména nastřílet dostatek testů od 100 do 400metrů. Vyzkoušet schopnost udržet nástřel po rychlém zahřátí hlavně a otestovat vícero střeliva. Obecně ale bude platit, že Schmeisser Dynamic bude preferovat lehčí až středně těžké střely, díky stoupání vývrtu hlavně. Ale opět cítím do budoucích testů sebedůvěru, protože uložení hlavně je solidní a komora s vývrtem se, jak se u nás říká, leskne, jak psí kule! To znamená, že při výrobě hlavně nešetřili pracovními postupy, což je příslibem vysoké kvality. Z praktického hlediska to má pozitivní vliv na přesnost i životnost hlavně. Zjednodušeně řečeno, při vyleštěném vývrtu je značně zmenšeno riziko nekonzistence povrchu, což zvyšuje konzistenci jednotlivých výstřelů čili přesnost. Z hlediska životnosti se tím výrazně zmenšuje koroze vývrtu vysokými teplotami po výstřelu, což opět znamená delší životnost hlavně. To vše má za následek menší riziko zachycení nečistot a následné poškození vývrtu výstřelem. A ještě jedno pozitivum – daleko líp se to pak čistí.

Ergonomie.

Ergonomie je 1 A! K tomu není co dodat. 

Spoušť

Super čistý chod, milimetrový reset. Mnou naměřený odpor (uprostřed oblouku, tak jak se má, ne na konci, kde je největší páka) 1,3 kg. Za mě je spoušť excelentní. 

Zpracování

Vůle mezi Upper a Lower receiver je nulová – 1 A. Vůle uzamčeného závorníku minimální, jen tolik, aby snesl menší nános nečistot, což je dobře. Povrchová úprava má výraznou texturu. Což je věc vkusu. Nicméně na exteriéru zbraně se mi to líbí hodně, protože černá je černá, na slunci se neleskne, a hlavně na sobě nezanechává otisky upocených prstů????. Gas block – to je špička. Obrovská šíře nastavení a každý stupeň má výrazné kliknutí, takže si můžete naklikat tipťop nastavení na různé druhy munice. A nemusíte nic sundávat a nikam se k tomu složitě dostávat.

Když to shrnu, tak se jedná o fantasticky střílející zbraň, která je čistě o rychlosti – což je šálek mé kávy. A ve spojení s německou kvalitou je receptem na vítězství. Ovšem to neznamená, že ho dále nebudeme prověřovat. Protáhneme Shcmeissera peklem a zpět…