Ring O Fire – oheň v nouzi

 

Přestavte si, že jste mimo svůj hi-tech domov a dostanete se do situace, kdy se třepete zimou, jste provlhlí a sami cítíte, že vás podchlazení pomalu ale jistě udolává. Nebo potřebujete signalizovat o pomoc či si posvítit v neznámém prostředí a baterky vaší svítilny nebo mobilu jsou na nule. Anebo si prostě chcete jen připravit něco teplého do žaludku. Rozhodnutí je jasné – potřebuji OHEŇ! Pokud vám zrovna přírodní podmínky nebo prostředí nepřejí, není to ani se sirkami nebo zapalovačem zrovna jednoduché. V televizi nebo na netu jste již jistě viděli spoustu návodů, jak rozdělat oheň třením dřeva, ale upřímně tuhle schopnost musíte opravdu pilně trénovat, abyste se na ni mohli spolehnout. Jinak se určitě zahřejete, ale od ohně to nebude. Ring O Fire od ohnivých mužíků z Live Fire Gear vám dodá nejen jistotu, ale hlavně zaručí, že kdykoliv budete chtít oheň, tak si ho prostě zapálíte. Sadu jsem vyzkoušel a tady je pár postřehů.

Ring O Fire se skládá ze tří částí: ferroceriového křesadla, podpalovače Live Fire Original a padákové podpalovací šňůry Fire Cord 550. Smyslem sady je umožnit vám s jistotou rozdělat oheň v okamžiku, kdy ho zrovna potřebujete. 

vlcsnap-2019-01-16-08h40m47s446

Základem sady je podpalovač Live Fire Original. Jedná se o plechovou krabičku s odsouvatelným  víčkem, která obsahuje speciální tuhý podpalovač vyrobený na bázi minerálních a přírodních olejů, pryskyřice a ropných destilátů. I přes přítomnost ropných destilátů podpalovač nezapáchá ani při hoření. Nemusíte se tedy bát, že vám od něj načichnou věci, nebo že po vytažení z kapsy budete cítit na sto honů, takže vás vypátrá i jedinec s poruchou čichových buněk.

tři obrázky 

Před zapálením je podpalovač potřeba „naškrábat“, aby se na jeho povrchu objevila vlákna, která následně velice rychle a s jistotou chytnou od jiskry. Není nutné mít křesadlo přiložené přímo k podpalovači. Podpalovač bezpečně chytne i od „hozené“ jiskry. Po zapálení se podpalovač rychle rozhoří, intenzitu hoření lze regulovat zasouváním a odsouváním víčka. Takto zapálený podpalovač použijete bezpečně k rozdělání ohně, k nouzové signalizaci nebo třeba jako zdroj světla. Velkou výhodou je, že podpalovač můžete použít opakovaně až do úplného vyhoření. Pro opakované použití stačí vždy naškrábat další vlákna. Pokud necháte podpalovač hořet najednou, je doba vyhoření udávaná výrobcem kolem 30 min. Tohle odzkoušené nemám, ale podle vlastní zkušenosti z rychlosti hoření a možnosti regulace intenzity je to reálný čas. Dlouhá doba hoření vám mimo jiné dává jistotu, že zapálíte i ne zrovna nejsušší dřevo. Výbornou vlastností je, že podpalovač neabsorbuje vlhkost, takže pokud vám upadne do vody, nebo obal, ve kterém ho nosíte navlhne, stačí jeho povrch otřít nebo oklepat, naškrábat a podpalovač s jistotou chytne. Pokud se vám také v průběhu rozdělávání ohně stane, že musíte činnost ukončit (musíte rychle změnit místo ať již z bezpečnostních nebo jiných důvodů) prostě krabičku uzavřete dáte do kapsy a utíkáte dál. Díky vlastnostem podpalovače se krabička nikdy nerozehřeje natolik, že byste s ní nemohli manipulovat. Oheň rozděláte znovu a jindy.

Další super věcí v sadě je podpalovací šňůra FIRE CORD 550, přesně 7,5 metru této šňůry. Je to v podstatě padáková šňůra, do které je vpleteno navíc speciálně upravené voděodolné, barevně značené vlákno, které lze zapálit jiskrou od křesadla.

 

spagat

Výborné je, že tím pádem máte ve výbavě pevnou padákovou šňůru, kterou můžete použít na vázání, smyčky, improvizovaný prusík, rukojeť nože, či oka k materiálu, ale navíc i jako prostředek pro rozdělání ohně. 

 

zip a nůž

Fire Cord můžete zapalovat dvěma způsoby. Buď si roztřepíte jeden konec a do roztřepeného podpalovacího vlákna chytáte jiskru nebo si kus šňůry uříznete a z tohoto kousku vlákno vytáhnete a podpalujete celý kus.  U Fire Cordu doporučuji  přiložit křesadlo přímo na roztřepený konec a strikrem do něj hodit jiskru. Na poprvé mi chvíli trvalo než jsem jiskrou trefil, ale stačí vydržet.  Hořící šňůrou nebo vláknem potom rozděláte oheň. Při rozhoření vlákno zajímavě prská jiskry a zejména mladší ročníky to dokáže zaujmout.

vlcsnap-2019-01-18-07h58m49s642

Třetím kouskem v sadě je ferrocerové křesadlo se strikrem. Křesadlo by nemělo chybět v žádné EDC (Everyday Carry) výbavě.Sirky se lámou, navlhají, zapalovačům dochází plyn, vysychá benzín nebo ulétávají kamínky. Na kovové tyčce není co zkazit. Maximálně ztratíte striker, když si ho nepřivážete provázkem, ale ten nahradíte čepelí nože. 

3

Striker od Live Fire Gear má jeden konec zdrsněný zoubky, a právě ten je ideální pro tvorbu jisker. Křesadlo i striker jsou velikostně menší, takže je potřeba si ho trochu ochytat. Nebojte se za křesadlo pořádně zabrat, sice ubývá, ale i tak vydrží dost dlouho. Osobně preferuji větší křesadla, protože mi lépe sednou do ruky, na druhou stranu, je díky rozměrům toto křesadlo snazší uložit do kapsy nebo EDC či KPZ sady. Křesadlo je vhodné začít používat i tréninkově, abyste dostali správný grif a v okamžik, kdy pojedete naostro, nebyli zklamaní.

A co na závěr? Sada pro rozdělání ohně Ring O Fire mne zaujala svou komplexností a přijatelnou cenou. V jednom balíčku dostanete vše, co potřebujete pro rozdělání ohně v situacích, kdy se s Vámi přírodní podmínky nebo životní okamžiky příliš nemazlí. Jsou momenty, ve kterých i když jste vybaveni zapalovačem nebo sirkami může být problém oheň rozdělat. A pokud je to zrovna v okamžiku, kdy jste podchlazení, potřebujete signalizovat o pomoc nebo si prostě posvítit může vás to stát nejen hrdost, ale v nejhorším i život. Na Ring O Fire se můžete spolehnout. Ne každý má čas či možnosti pravidelně trénovat rozdělávání ohně, a ne pro všechny je to věc, na kterou mohou klást velký důraz, protože je pro ně prostě prioritní další činnost ať již bojová u ozbrojených složek nebo odborná u specialistů jiného ražení. Standardně se při přechodu do režimu přežití či vyhýbání se zajetí musí věnovat značná část pozornosti na sběr a skladování materiálu vhodného k rychlému rozdělání ohně. Ať již je to březová kůra, hnízda, traviny nebo suché větvičky. I tak může být následně rozdělání ohně komplikované a na nervy jdoucí. S podpalovačem či šňůrou od Live Fire Gear si ušetříte jak čas, tak nervy, a navíc nemusíte odvádět svoji pozornost, kterou potřebujete zaměřit na jiné činnosti. Podstatné je, že se můžete spolehnout, že když teplo nebo světlo potřebujete, bude jeho vytvoření rychlé a efektivní.