VIKTOS JOHNNY COMBAT aneb zkušenosti s lehkou botou

 

 

 Fotos

Boty VIKTOS JOHNNY COMBAT™ MERC SPARTAN mi padly do oka hned na poprvé. I když se nejedná o boty membránové, mají čím zaujmout. Neotřelý design, pěkné provedení a materiály, které by měly zaručit přesně to, co o nich VIKTOS uvádí - tedy „high speed, ani gram navíc, připraveny na plnou zátěž, a přitom všem vypadají dobře“. Nicméně pravdou je, že skutečnou užitnou hodnotu bot dokáže prokázat jen praxe.

A proto jsem se obrátil na Pavla Bednáře, instruktora speciální přípravy ve společnosti THOR Tactical, aby je vyzkoušel. Pavel je chlap s více než dvacetiletou zkušeností u speciálních jednotek českých ozbrojených složek. Sloužil léta jak u policejního útvaru URNA, tak u jednotky SOG AČR. Byl na několika zahraničních bojových misích a dlouhá léta střídal uniformu s tzv. taktickým civilem. I z těchto důvodů má pro mne jeho názor patřičnou váhu. Po necelých dvou měsících nošení se s námi podělil o první zkušenost. A dále již Pavel.

Po vybalení jsem vytáhl botu, která mě oslovila svým designem. Vypadá fakt dobře. Bota překvapila svojí vahou. Na můj vkus je docela lehká. Na nošení příjemná záležitost, nicméně mám tuto vlastnost spojenou s malou výdrží. Dále jsem trochu nedůvěřivě zkoumal zip umístěný na zadní straně boty, sahající zhruba do její poloviny. Zip na botě nemám moc rád. V případě poškození zipu při akci je bota nefunkční a bosý voják je nepoužitelný voják. Bota nemá žádnou funkční membránu.

Fotos 2

Po nazutí jsem se cítil jako v bačkorách. Bota je opravdu pohodlná, příjemně sedí na noze. Zip umožňuje rychlé nazutí i vyzutí, což je příjemný bonus. V botách jsem chodil dva měsíce a byl jsem příjemně překvapen, že i v těžkém terénu fungovaly skvěle a bez vážnějšího poškození. V terénu jsem ocenil nízkou váhu a pohodlí, které boty poskytují. Bota funguje i s rozepnutým zipem, nezouvá se - na rozdíl od bot se zipem umístěným na boku a po celé délce boty.

Fotos 3

Co se týče odolnosti proti vodě – boty nejsou membránové. I přesto jsem je v mokru vyzkoušel. Chodil jsem v nich ve vysoké mokré trávě (les, remízky, louky) a boty se promáčely až po několika hodinách. Tak jsem si zkusil stoupnout do vody a vzhledem ke konstrukci jsem čekal okamžité promáčení. Byl jsem příjemně překvapen, že voda začala do bot pronikat zhruba až po jedné minutě. V botách jsem chodil i běhal. V současné době jsem s nimi našlapal kolem 450 km a uživatelský komfort se nezměnil. Boty jsou z mého pohledu v terénu zcela funkční.  

Fotos 4

V zástavbě jsem neshledal taktéž žádný problém, ať při chůzi ulicí nebo při pohybu v objektu. Někdy se stává že měkká podrážka na dlaždicích vrže, a naopak příliš tvrdá strašně duní. Testované boty téměř žádný zvuk nevydávají. V objektu se pohybujete opravdu potichu. Příjemným bonusem může pro někoho být i speciální vybrání podrážky pro lepší práci na rychlém laně. To jsem, ale bohužel neměl příležitost vyzkoušet.

Fotos 5

Jednu výtku bych ale měl. Pokud se zadní zip nedotáhne až do konce, při pohybu v těžkém terénu se někdy stane že se trochu pootevře. Na funkčnost boty to vliv nemá, ale spíše mě překvapilo, že takto vychytaná bota tohle dělá. Samozřejmě jsem si vědom že tato bota nebude vyhovovat všem, nic méně pro pohyb v zástavbě a do středně těžkého terénu můžu tuto obuv jen doporučit.

Zbývá dodat, že boty JOHNNY COMBAT™ MERC jsou z mého pohledu výborné multifunkční boty. Díky modernímu designu a barveným kombinacím, ve kterých se nabízejí, nejsou určeny jen pro služební účely, ale i jako moderní bota pro volný čas v přírodě nebo ve městě. Je to jen na Vás. A jak říkají ve VIKTOS - tyhle boty jsou připraveny na zátěž, a přitom ještě zvládnou vypadat dobře.

  <head>
<meta property="og:type" content="article" />
<meta property="og:title" content="Harrant bloguje I." />
<meta property="og:description" content="VIKTOS JOHNNY COMBAT aneb zkušenosti s lehkou botou" />
<meta property="og:url" content="https://www.harrant.cz/harrant-bloguje/viktos-johnny-combat-aneb-zkusenosti-s-lehkou-botou/" />
<meta property="og:site_name" content="harrant" />
<meta property="article:published_time" content="2018-11-1T00:19:05+00:00" />
<meta property="article:author" content="Harrant" />
</head>